Lisa Houben-Adams, zaakvoerster van een kinderdagverblijf
Lisa Houben-Adams, zaakvoerster van een kinderdagverblijf
Het herstelplan bestaat uit meer dan 85 projecten die bedoeld zijn om het land na de gezondheidscrisis een nieuwe impuls te geven. In het hele land. Ook in de Duitstalige Gemeenschap. Met projecten die rekening houden met de reële lokale noden. Hier verwachten we veel hulp bij de energietransitie van particuliere woningen en kinderdagverblijven en het aanleggen van een internetinfrastructuur die deze naam waardig is.
Amper 24 was ze toen Lisa haar bedrijfje lanceerde. Na haar studies als opvoeder kocht ze de oude molen in haar dorp en richtte daar een kinderopvang op, die ze samen met twee andere jonge vrouwen runt. Elke dag koken ze verse maaltijden bereid met groenten en fruit uit de moestuin en met lokale kwaliteitsproducten.
"23% van de energie wordt gebruikt voor het verwarmen van huizen. Met een betere energie-efficiëntie bespaar je dus op het energieverbruik, wat ook goed is voor de portemonnee van de mensen.
“33% van de woningen in de Duitstalige Gemeenschap heeft een lage tot zeer lage energie-efficiëntie”
Maar renoveren en isoleren brengen kosten met zich mee. Er zijn wel wat premies, maar toen ik twee jaar geleden mijn huis renoveerde, was de aanvraagprocedure zo ondoorzichtig en ingewikkeld dat ik het opgaf. Ik ben met de werken begonnen zonder enige hulp of tussenkomst. Ook al is het voor mij te laat, toch juich ik een vereenvoudiging van het systeem toe. Dit versnelt de energietransitie van de hele regio, en daar geniet uiteindelijk iedereen van.”
“Persoonlijk heb ik het gebouw van mijn crèche net volledig gerenoveerd, maar ik heb vernomen dat 80% van de kinderopvang in Wallonië energetisch aangepakt moet worden. Dat is enorm. Het is dus een goede zaak dat daar extra middelen naartoe gaan.
"Je moet beter zorgen voor mensen die voor andere mensen zorgen"
Ik waardeer het dat het Herstelplan projecten lanceert voor mensen die voor andere mensen zorgen. In ziekenhuizen, verpleeghuizen of kinderdagverblijven, mensen bleven tijdens de crisis doorwerken. Vaak in moeilijke omstandigheden. Die sectoren verdienen een betere ondersteuning. En dan meer bepaald de kleine zelfstandigen.
“Hier pakken we eindelijk een groot probleem in de regio aan. We staan er heel slecht voor als het om internet gaat. Het bewijs is dit online interview dat nogal chaotische verliep (lacht). Anderzijds hebben we hier een goed ‘fysiek’ netwerk. Iedereen kent elkaar in een omtrek van 10 kilometer.
“Hier kent iedereen iedereen. Dit netwerk werkt tenminste."
Sterker nog, onze zwakke digitale structuur is een rem op de economie. Ze stimuleert bedrijven niet om zich hier te vestigen. Voor mijn huis staan mooie vakantiechalets. Mensen uit de stad wilden er tijdens corona graag verblijven om te telewerken. Maar zonder internet was dit niet mogelijk! »