" Planeetvriendelijk innoveren "

Judith Ketelslegers, oprichter van een start-up

Relance judith123mm

Judith Ketelslegers is een jonge, gedreven ondernemer met innovatieve ideeën. Net voor de coronacrisis uitbrak, richtte ze een bedrijf op dat met behulp van artificiële intelligentie de voedselafvalberg wil verkleinen. Initiatieven van de overheid om innovatie en duurzaamheid te stimuleren? Laat maar komen!

“Wij voorspellen de vraag naar verse voedingsproducten voor supermarkten en leveranciers. Onze missie is voedselafval voorkomen. Als de winkel kan voorspellen wat die kan verkopen, kan de winkel beter inkopen en hoeft die dus minder weg te gooien. Zo willen we de voedingsindustrie helpen verduurzamen.”

“Innovatie mag niet voorbehouden blijven voor grote bedrijven of start-ups. Wij zijn immers een land van kmo’s.”

Wie is Judith?

  • Geboortejaar: 1989
  • Woont in: Hasselt
  • Beroep: richtte in 2019 Foresightee op, een start-up die met nieuwe technologie de vraag naar verse voedingsproducten voorspelt om voedseloverschotten te verkleinen.
Relance judith139mm

Innovatie met de juiste focus

De ambitie van de Vlaamse regering om van Vlaanderen één van de vijf innovatiefste regio’s in Europa te maken, juicht Judith toe. “Onze kennis, meertaligheid en flexibiliteit zijn troeven die we daarbij kunnen uitspelen. Vlaanderen is ook zeer innovatieminded. Rondom mij zie ik zeer veel ambitieuze start-ups geleid door mensen met brains en ondernemingszin.”

Maar innovatie mag niet voorbehouden blijven voor grote bedrijven en start-ups, vindt Judith. “We zijn immers een land van kmo’s. Ook zij moeten hun innovatiepotentieel kunnen benutten. Een duwtje in de rug door de overheid kan daar zeker het verschil maken. Dat de regering mee investeert in onderzoek en ontwikkeling met bijzondere focus op digitalisering, duurzaamheid en gezondheid, maakt duidelijk waar we als regio voor willen staan. Zijn dat de juiste domeinen? Zeker! Hoe sneller we daar vooruitgang in boeken, hoe beter.”

Ook Wallonië heeft trouwens gelijkaardige ambities, met investeringen in logistieke hubs en lokale infrastructureren voor de lokale voedselketen. Dat kan de transitie alleen maar versterken.

Levenslang leren voor iedereen

Vernieuwing kan niet zonder te investeren in mensen. En in het talent van mensen. “Door te leren en jezelf continu te blijven ontwikkelen, kan je groeien en nieuwe uitdagingen het hoofd blijven bieden. Dat dit niet voor iedereen op de arbeidsmarkt vanzelfsprekend is, besef ik maar al te goed. Als je bezig bent met overleven, zit je niet in de mindset van ‘welke kansen zijn er hier voor mij?’ Een overheid die inzet op levenslang leren voor iedereen en de arbeidsmarkt inclusiever wil maken, daar sta ik volledig achter. Natuurlijk kan je mensen niet verplichten om bij te leren of loopbaanbegeleiding te volgen. Al heb ik zelf wel de ervaring dat een goede begeleiding je nieuwe, frisse, waardevolle inzichten oplevert. Precies wat je nodig hebt om een stap vooruit te zetten.”

De energietransitie versnellen

Dat er nog veel stappen te zetten zijn om van de wereld een meer duurzame plek te maken, is zeker. “Maar elke inspanning telt. Dat het Herstelplan bijvoorbeeld extra middelen voorziet om groene energie te produceren, restwarmte te recupereren en warmtenetten uit te bouwen, is goed nieuws. Dit versnelt de energietransitie en daar wordt uiteindelijk iedereen beter van.”