" Charleroi, wij geloven in jou "

Sébastien, CEO van PRINTBOX & voorzitter van Charleroi Entreprendre

Sébastien groegaert331mm

Met meer dan 200.000 inwoners is Charleroi de derde grootste stad van België en de grootste van Wallonië. Na een periode van achteruitgang herstelt de stad zich en investeert ze massaal in stadsvernieuwing, opleiding en in de omschakeling naar de Industrie 4.0. De projecten rond digitalisering en mobiliteit van het Herstelplan willen de heropleving boosten van de Waalse economische metropool.

"De crisis bracht pijnpunten, maar ook kansen aan het licht”

Sébastien is een rasechte ondernemer met een groot hart voor Charleroi. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Hij is iemand die kansen ziet waar anderen problemen zien. Op 24-jarige leeftijd richtte hij samen met zijn partner Denis een textieldruk- en borduurbedrijf op dat nu 25 medewerkers telt. De coronacrisis bracht de digitale achterstand in België aan het licht, maar toonde evenzeer dat onze overheid in staat is snel te reageren met gerichte en trefzekere maatregelen. Sébastien is dus optimistisch over het Herstelplan!

Wie is Sébastien?

  • Geboortejaar: 1978
  • Woont in: Sombreffe (maar zijn hart ligt in Charleroi)
  • Leeft met: zijn echtgenoot en hun 2 dochtertjes van 9 & 7
  • Beroep: CEO van Printbox & voorzitter van Charleroi Entreprendre
Sébastien groegaert319mm

Mobiliteit van mensen en talenten

Intermodaliteit is nog steeds een blinde vlek in de ontwikkeling van Charleroi. De uitbreiding van de metro is essentieel om de mobiliteit van werknemers en patiënten van het grootste ziekenhuiscentrum in de regio te garanderen. De metro zal ook de wijken langs het traject economisch en sociaal met elkaar verbinden, opwaarderen en op die manier veel indirecte tewerkstelling creëren.“

Charleroi is goed op weg om zijn grandeur en aantrekkingskracht te herwinnen in de ogen van de rest van het land en daarbuiten."

“Naast ondernemer ben ik ook voorzitter van Charleroi Entreprendre, een ondersteuningsplatform voor ondernemende mensen met projecten uit Charleroi Métropole. En projecten, die waren er bij de vleet tijdens de lockdown! Het is ook een barometer voor de bedrijvigheid in de regio. We kunnen het tempo van de oprichting van bedrijven meten en van het aantal gecreëerde banen. Dat is uiteindelijk het doel en ik denk dat de prioriteit van het Herstelplan precies daar ligt."

De connectiviteit versterken van bedrijventerreinen en scholen

"Als Charleroi - en België - relevant wil worden in de Industrie 4.0, dan is de uitrol van glasvezel en 5G essentieel. In ons gebied, aan de rand van de autonome haven, is er nog geen glasvezel. Voor sterk gedigitaliseerde bedrijven die er zich willen vestigen, is dit echt een rem. Daarom ben ik blij dat het plan een project bevat om de connectiviteit van bedrijventerreinen te verbeteren. Het is een uitstekend idee om deze hinderpaal weg te nemen."

"Het Herstelplan moet gericht zijn op gekwalificeerde opleidingen voor de beroepen van de toekomst"

“Het gloednieuwe BioPark is goed uitgerust, maar de scholen blijven het ondergeschoven kindje. En dat terwijl de studenten van vandaag de medewerkers van morgen zijn. De aantrekkingskracht van Charleroi hangt in grote mate af van de kwaliteit van zijn lokale arbeidskrachten. Daar moet dus dringend werk van gemaakt worden. Het is fijn om te zien dat het plan de connectiviteit van Waalse scholen en de digitale apparatuur in het onderwijs wil verbeteren. Om niemand achter te laten, moeten we iedereen gratis toegang kunnen bieden tot kwaliteitsvolle opleidingen en ICT-middelen.”