Julie Dechamps, directeur van het Cultureel Centrum van Peruwelz
Voedselketen wordt lokaler, duurzamer en meer biodivers
Voedselketen wordt lokaler, duurzamer en meer biodivers
- Klimaat 40%
- Digitalisering 0%
Julie Dechamps, directeur van het Cultureel Centrum van Peruwelz
Als de coronacrisis ons één ding heeft geleerd, dan is het dat globalisering en groei ten koste van alles op hun grenzen zijn gestoten. Het is essentieel om de mensen weer centraal te stellen in onze projecten en om op lokaal niveau een doordachte en slimme dynamiek te ontwikkelen. Met het Boostplan voor het spoor en het project 'herlokalisatie van voedsel', pakt het Herstelplan actuele en dringende problemen aan.
"Wat als we de mens weer centraal stellen in het debat?"
Julie is erg begaan met het klimaat en andere maatschappelijke kwesties. Zelf levert ze haar bijdrage door lokaal te kopen, voor de trein en de fiets te kiezen en zelfs door haar eigen verzorgingsproducten te maken. Zonder de voordelen van de globalisering en de wereldwijde connectiviteit te verwerpen, wil ze datgene wat we als vanzelfsprekend beschouwen, herbekijken met een dosis gezond verstand. En best doen we dat met zoveel mogelijk mensen.
“Dit project spreekt me aan omdat het ons weer kan verbinden met de aarde en met ons gezond verstand. Het leert ons om opnieuw bewust te consumeren. Terugkeren naar het lokale lijkt me logisch en het werkt heel goed op kleine schaal. Maar het wordt pas echt interessant wanneer we op regionaal niveau inzetten op korteketenlandbouw en herlokalisatie van voedsel. Ik ga dit heel nauw opvolgen!”
"Het is tijd om bewuste consumenten te worden"
“Voor mijn oma die de periode na de oorlog gekend heeft, keren we terug in de tijd. In bulk kopen, lokale consumptie, containers. Waarom moeilijk doen als je alles in de supermarkt vindt? Het principe van de supermarkt, alles onder één dak, blijft briljant. Je wint tijd en het schept veel banen. Maar je moet het concept herdenken met lokale producten die een kleine ecologische voetafdruk hebben en die de lokale kennis en de lokale economie nieuw leven inblazen. Dat is geen achteruitgang, wel een nieuwe manier van consumeren.”
"Ik heb het geluk dat ik pal tegenover het station van Peruwelz werk zodat ik met de trein kan pendelen. Maar van bij mij thuis tot aan het station van Doornik geraken, dat ligt iets moeilijker. Ik zou de fiets kunnen nemen, maar er zijn niet genoeg beveiligde fietsenstallingen aan het station. Het Herstelplan voorziet in de uitbreiding van het aantal fietsenstallingen in de Belgische stations en daar ben ik dus helemaal voor!”
"Zoals Churchill zei: never waste a good crisis"
“De huidige crisis met de stijgende energie- en brandstofprijzen zal hopelijk een positief effect hebben op de modal shift naar een gedeelde of zachte mobiliteit. Daarvoor moeten onder meer de treinstations voor iedereen toegankelijk zijn. Want amper 14% van de stations is bereikbaar voor mensen met een beperkte mobiliteit. Ongelooflijk toch? Ook hebben veel stations geen loketten meer. Maar niet iedereen is even handig met terminals of met apps op de smartphone. Het is dus nodig om de stations opnieuw te 'vermenselijken'. Zoals ik al zei: laten we de mens weer centraal stellen in onze plannen voor de toekomst.