Het gewestelijke mobiliteitsplan Good Move wil het aantal particuliere autoritten tegen 2030 met 25% verminderen. Een verschuiving naar duurzame vervoerswijzen is hiervoor noodzakelijk. Het doel is om het aantal kilometers dat te voet en met de fiets wordt afgelegd met 10% te doen stijgen.
De modal shift naar duurzame vervoerswijze zal zorgen voor:
- Leefbaardere steden
- Een impuls voor de lokale economie
- Schonere lucht en een gezondere bevolking
- Meer comfort en veiligheid voor fietsers
- Vermindering van de CO2-uitstoot
De belangrijkste doelstelling is het voltooien en verbeteren van de fietsnetwerken PLUS en COMFORT (op gewestelijke wegen, maar ook op gemeentelijke wegen). Deze netwerken zijn onderdeel van het mobiliteitsplan Good Move en maken verplaatsingen over middellange en lange afstand binnen en naar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest mogelijk.
De projecten maken de voltooiing van al bestaande voorzieningen tot complete routes mogelijk. Zodra deze basisstructuur is voltooid, zou het gehele Gewest worden bediend door een kwaliteitsnet.
Via het Beliris-instrument is het federale niveau verantwoordelijk voor de financiering van alle fietspaden langs spoorlijnen. Daarom zal het project worden aangevuld met de realisatie van de 6,5 km lange fietsroute C28, die de regio doorkruist van Schaarbeek tot Anderlecht, door de gemeenten Brussel-Stad, Jette, Molenbeek en Koekelberg langs de spoorlijnen 50 en 28. Door aansluitingen op de intra-Brusselse netwerken tot stand te brengen, is er continuïteit met de rand en wordt het enorme potentieel voor inter- en intraregionale verplaatsingen benut.
Deze investering bestaat uit de aanleg van ten minste 7.000 fietsparkeerplaatsen en ten minste 15 km fietspaden, en uit de verbetering van 5 km fietspaden in Brussel. Daarnaast zal ten minste 6,6 km fietspad worden aangelegd langs de spoorlijnen in Brussel. De uitvoering hiervan moet uiterlijk op 30 juni 2026 zijn voltooid.