Om de transitie naar een waterstof-gedragen industrie mogelijk te maken, is de uitbouw van een waterstof-waardeketen een belangrijke uitdaging. De waterstofstrategie van de EU gaat uit van een productie van 40 GW waterstof uit hernieuwbare bronnen tegen 2030. Dit vraagt niet alleen de uitbouw van waterstofproductie, maar ook een waardeketen om transport, gebruik en transitie van de industrie mogelijk te maken.
Als een onderdeel van de Waalse bijdrage tot het Nationaal Energie- en Klimaatplan wil Wallonië waterstoftechnologieën uit hernieuwbare energiebronnen inzetten. Wallonië grondvest verschillende bedrijven met potentieel voor economische groei en werkgelegenheid in de waterstofindustrie.
De belangrijkste uitdagingen waarop het project een antwoord biedt, zijn:
- De koolstofvoetafdruk van Waalse bedrijven en industrieën in de transport-, woningen- en dienstensector reduceren.
- Nieuwe banen scheppen in deze tak.
- Inspelen op de behoefte aan flexibiliteit bij het gebruik van hernieuwbare energiebronnen.
- Ingevoerde fossiele brandstoffen op lange termijn verminderen.
Dit project moet de wetenschappelijke, technische en industriële uitmuntendheid van Wallonië in stand houden. Het bestaat uit subsidiesteun aan een reeks projecten in verband met waterstofproductie, met diverse toepassingen van waterstof als energiedrager (in de vorm van e-methaan, e-methanol en e-kerosine) en met de aanpassing van voorzieningen (zoals motoren en waterstoftanks). Het project liep sinds het derde kwartaal van 2021 tot het tweede kwartaal van 2026.