Sébastien Marx, R&D project manager
Sébastien Marx, R&D project manager
De coronacrisis heeft alle Belgen op een of andere manier geraakt. Ze bracht heel wat ellende mee, maar toonde tegelijk dat solidariteit een essentiële waarde is. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en alleen een globale visie kan ons vooruithelpen. Die vibe van solidariteit moet elk project van het herstelplan bezielen. Elke Belg zou de effecten moeten kunnen voelen.
"Ik ben een Zwitsers zakmes"
Ondanks zijn jonge leeftijd is Sébastien Marx als chemicus op vele terreinen actief. Hij leert voortdurend bij en zijn ontwikkeling staat niet stil. Voor zijn proefschrift sloot hij zich 4 jaar lang aan bij een team van biologen van Télévie. Daarna werd hij projectmanager in een familiaal biotechbedrijf dat actief is in de domeinen van DNA, diagnostiek en PCR-testen. Sinds maart 2021 werkt hij bij Tilman, een Belgisch familiebedrijf gespecialiseerd in fytotherapie. Hij staat er mee in voor het ontwikkelen van nieuwe voedingssupplementen en geneesmiddelen op basis van planten.
“Het lijkt erop dat bij iedereen het klimaatbewustzijn groeit, zowel bij jong als oud. In 2000 was 2020 nog ver weg. 2050 is dat in 2020 niet meer! Of je nu werknemer bent, ondernemer of wetenschappelijk onderzoeker, de energietransitie is een problematiek die ons allemaal aanbelangt. De oprichting van een onderzoeksplatform zal hiervoor een gunstig kader scheppen.
“Een prachtige gereedschapskist!”
Dit platform zal het mogelijk maken om de ‘brains’ en de disciplines van verschillende universiteiten te bundelen en zo een prachtige toolbox bieden met een gemeenschappelijk doel: duurzame oplossingen vinden. Als alle neuzen in dezelfde richting staan, gaan we sneller vooruit.”
“Voor een performante AI heb je een enorme database nodig die experts en wetenschappers moeten voeden. Hiervoor moet je een beroep doen op domeinen die onderling verbonden zijn maar die niet gewend zijn om samen te werken. Vandaar het belang van FARI, het AI-Instituut voor het Algemeen Welzijn in Brussel, om deze samenwerking te stimuleren in dienst van het algemeen welzijn.”
“Het Waals Gewest wordt het Silicon Valley van de biotechnologie. Zo tonen internationale farmabedrijven veel belangstelling voor België en ze kopen hier spin-offs.
De uitdaging van een EU Biotech School is om in te spelen op de dringende behoefte om jongeren op te leiden zodat ze hoofdrolspelers worden in de heropleving van het Waalse Gewest. Die opleidingen staan open voor alle profielen, met of zonder diploma, met of zonder ervaring. Het is een echte springplank om de talenten van morgen voor te bereiden!
“Biotechnologie zal banen creëren en Wallonië internationaal op de kaart zetten.”
De ontwerpers van het Herstelplan hebben van de gelegenheid gebruikgemaakt om een snelle samenwerking te stimuleren tussen de academische wereld en de industrie. Het geld uit Europa zal ons de middelen geven om de werkgelegenheid in België te bevorderen en internationaal te wegen.”