In mei 2020 keurde de Vlaamse Regering de Vlaamse Renovatiestrategie goed als onderdeel van het NEKP 2030 met als streefdoel dat het gemiddelde EPC-kengetal van woongebouwen verlaagd wordt met 75% tot EPC-label A tegen 2050. Bij niet-woongebouwen wordt gestreefd naar koolstofneutraliteit voor verwarming, sanitair warm water, koeling en verlichting, met voorbeeldrol voor de overheid.
Op basis van de EPC-databank wordt vastgesteld dat op dit moment ruim 95% van het bestaande woningenpark niet voldoet aan het streefdoel, terwijl 29% het slechtste F-label heeft. De komende dertig jaar moet jaarlijks gemiddeld ruim 3% van het woningenbestand worden gerenoveerd om de doelstellingen te kunnen bereiken.
Om dit te verwezenlijken legt de lange termijn renovatiestrategie 2050 een sterk accent op grondige renovaties op natuurlijke scharniermomenten: zoals bijvoorbeeld bij transacties (verkoop, vererving), start van een nieuwe verhuring en sloop van de slechtste woningen. Maar ook buiten deze sleutelmomenten blijft de verhoging van de renovatiegraad en de stimulatie van diepgaande energetische renovaties een permanente noodzaak. Prioriteit gaat naar de slechtst presterende woningen.
De hervorming voert verschillende premies door die hiertoe bijdragen:
- Om de renovatiegraad op te krikken worden premies gericht op energie-efficiëntie en hernieuwbare energie enerzijds (energiebeleid) en doelgroepgerichte premies voor de verbetering van de woningkwaliteit anderzijds (woonbeleid). De hoogte van de steun wordt sterker afhankelijk van het inkomen, waardoor renovatie voor meer eigenaars haalbaar wordt.
- Om eigenaars te stimuleren tot grondigere energetische renovaties werd vanaf 1 januari 2021 een EPC-labelpremie ingevoerd voor investeerders die een woning of appartement met een zeer slecht EPC-label binnen een termijn van vijf jaar renoveren tot label C, B of A (appartement B of A). Het premiebedrag varieert in functie van het behaalde label.
- Om tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar digitalisering, flexibiliteit en slimmer netbeheer wordt vanaf 1 april 2021 de premie voor een thuisbatterij verhoogd.
Daarnaast wordt in een apart project de dienstverlening in bestaande energie- en woonloketten verder geïntegreerd zodat burgers laagdrempelig beroep kunnen doen op renovatieadvies, financieringsoplossingen en begeleiding bij uitvoering van werken met bijzondere aandacht voor kwetsbare gezinnen. De loketten worden hervormd en vanaf 2022 geïntegreerd in één klantvriendelijk en transparant loket. In 2023 zullen de functionaliteiten van het loket verder uitgebreid worden.
Alle maatregelen werden gestart in 2021, met uitzondering van de hervormde woon- en energiepremie die in 2022 van start gaat. In totaal zullen tegen 2026 bijna 200.000 renovaties van woningen gesubsidieerd worden.