Studies tonen aan dat ongeveer 23% van de eindenergie wordt gebruikt voor de verwarming van woongebouwen. In dit opzicht bieden de woongebouwen, een aanzienlijk potentieel voor energiebesparing, omdat hun energie-efficiëntie varieert van laag tot zeer laag. De hervorming heeft als doel het invoeren van een systeem van renovatiepremies voor woningen die worden gebruikt voor woondoeleinden, om de energieprestaties van deze gebouwen te verbeteren.
Een belangrijke doelstelling is het wegnemen van mogelijke administratieve hinderpalen die burgers ervan kunnen weerhouden een aanvraag in te dienen en dus van het aanbrengen van energie-en efficiëntieverbeteringen in hun woning. De praktijk van de laatste jaren heeft uitgewezen dat het huidige systeem in dit opzicht niet voldoet: vele burgers hebben geen premies aangevraagd omdat de administratieve rompslomp te groot is en de complexiteit van het systeem het moeilijk maakt om de premie te berekenen vóór investering.
Het hervormingsproject beoogt dan ook de huidige regelgeving te vereenvoudigen om deze zo toegankelijk, transparant en efficiënt mogelijk te maken voor de particulier. Zo wordt een ondersteunings- en raadplegingstool ingevoerd die voor burgers vlot toegankelijk en begrijpelijk is. De hervorming wil een onderscheid aanbrengen tussen kleinschalige werken waarbij de een vereenvoudigde toegang tot premies mogelijk is en meer ingrijpende werken die meer gedetailleerde administratieve stappen vereisen.
Het systeem werd in de Duitstalige Gemeenschap ingevoerd in juli 2021 en de premies zullen worden betaald tot juni 2026. In totaal zullen tegen 2026 ongeveer 800 renovaties van woningen gesubsidieerd worden.