Herziening van de Brussels Hoofdstedelijk Gewestelijke Lucht-, Klimaat- en Energiecode

Herziening van de Brussels Hoofdstedelijk Gewestelijke Lucht-, Klimaat- en Energiecode
Duurzaamheid

De bouwsector is de grootste uitstoter van broeikasgassen in het Brussels Gewest. Daarom moet het gewest zijn uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met minstens 32% verminderen. Deze doelstelling moet worden bereikt door de duurzame renovatie van bestaande gebouwen. De huidige aanpak om de milieu-impact van bestaande gebouwen te verminderen, bepaalt dat het sociale woningbestand tegen 2025 minstens een EPB D-certificaat moet behalen.
Deze hervorming bestaat uit een wijziging van de Brusselse Lucht-, Klimaat- en Energiecode (COBRACE), waarbij nieuwe verplichtingen worden ingevoerd voor de renovatie van gebouwen en nieuwbouw. Een energieprestatiecertificaat voor gebouwen (CPE) zal vereist zijn voor alle residentiële en niet-residentiële EPB-eenheden. Voor de residentiële gebouwenvoorraad moeten alle EPB-units renovatiewerken ondergaan om te voldoen aan de eisen van de overheid inzake primair energieverbruik. Als minimum moeten alle EPB-eenheden in het woningbestand een primair energieverbruik van minder dan 275 kWh/m²/jaar (Klasse E limiet) bereiken binnen 10 jaar of uiterlijk in 2033, en minder dan 150 kWh/m²/jaar (Klasse C limiet) om binnen 20 jaar aan de eisen te voldoen.
Vanaf 1 januari 2025 mogen alle nieuwe gebouwen alleen nog worden uitgerust met verwarmingssystemen waarvan de warmtegeneratoren voldoen aan de eisen inzake ecologisch ontwerp van Richtlijn 2009/125/EG en alleen nog warmte produceren uit elektriciteit en/of energie uit hernieuwbare bronnen en/of aangesloten zijn op een efficiënt stadsverwarmingssysteem. De hervorming, met inbegrip van de bovengenoemde overgangsperioden en uitvoeringsfasen, wordt uiterlijk op 30 juni 2024 vastgesteld en treedt in werking, met uitzondering van de bepalingen betreffende de EPB-deskundige en zijn rol.

Deze hervorming zal ook bestaan uit een financieringsregeling om de energiesubsidieregeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te verbeteren. Deze maatregel zal het subsidieprogramma RENOLUTION voor energie-efficiënte renovaties voor gezinnen met een laag inkomen financieren en zal tegen 31 december 2024 voltooid zijn.

Budget Het volledige bedrag dat voorzien wordt voor dit project miljoen € 5.02

Verantwoordelijke overheid Brusselse overheid

Klimaat Dit cijfer toont in hoeverre het project bijdraagt tot een groene transitie 100%

Digitalisering Dit cijfer toont in hoeverre het project bijdraagt tot een digitale transitie 0%

SDGs Dit project levert een bijdrage aan minstens één van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties
Duurzame steden en gemeenschappen
Duurzame steden en gemeenschappen
Klimaatactie
Klimaatactie
  EU Funded

april 2024

Energiepremies voor huishoudens met een laag inkomen

Uit te voeren

Inwerkingtreding van de ordonnantie tot wijziging van de Brusselse Lucht-, Klimaat- en Energiecode. De nieuwe verplichtingen zijn als volgt: (i) een energieprestatiecertificaat voor gebouwen (EPC) is vereist voor alle residentiële en niet-residentiële EPB-eenheden, (ii) EPB-eenheden in het residentiële gebouwenbestand moeten ten minste voldoen aan een primair energieverbruik van minder dan 275 kWh/m²/jaar (klasse E-grens) binnen 10 jaar of uiterlijk in 2033, en (iii) minder dan 150 kWh/m²/jaar (klasse C-grens) om binnen 20 jaar aan de eisen te voldoen. Vanaf 1 januari 2025 mogen (iv) alle nieuwe gebouwen alleen worden uitgerust met verwarmingssystemen waarvan de warmtegeneratoren voldoen aan de eisen inzake ecologisch ontwerp van Richtlijn 2009/125/EG en alleen warmte produceren uit elektriciteit en/of energie uit hernieuwbare bronnen en/of aangesloten zijn op een efficiënt stadsverwarmingssysteem.

Vandaag

oktober 2024

Energie premies voor huishoudens met een laag inkomen

Uit te voeren

1 749 residentiële woningen gerenoveerd met de steun van energiesubsidies om de vraag naar primaire energie te verminderen ten voordele van huishoudens met een laag inkomen.

Meer projecten rond duurzaamheid