De technologie voor de importinfrastructuur van waterstof en electriciteit verder ontwikkelen in België

De technologie voor de importinfrastructuur van waterstof en electriciteit verder ontwikkelen in België
Duurzaamheid

De energietransitie houdt in dat fossiele brandstoffen geleidelijk worden vervangen door koolstofneutrale moleculen, zoals groene waterstof (H2) die wordt geproduceerd met hernieuwbare energie. België heeft een aanzienlijk, zij het beperkt, potentieel op het vlak van hernieuwbare energieproductie, wat betekent dat grote hoeveelheden groene waterstof uit het buitenland zullen moeten worden ingevoerd. Daarnaast zal er in toenemende mate nood zijn aan interconnecties voor electriciteit, in het bijzonder tussen landen in de nabijheid van windenergie in de Noordzee.

België beschikt over heel wat potentieel, maar is beperkt in de productie van hernieuwbare energie en moet bijgevolg grote hoeveelheden groene waterstof invoeren uit het buitenland, alsook zich voorbereiden op de import van windenergie uit de Noordzee.

Voor de import van waterstof, is de haven van Zeebrugge is een grote troef : ze heeft niet alleen een unieke geografische ligging, maar kan ook overstappen op de moleculen van de toekomst (met name ammoniak). Andere havens in België hebben de mogelijkheid om groene waterstof te importeren in andere vormen dan ammoniak. Het project omvat de realisatie van een modelontwerp om de infrastructuur voor de import van waterstof te demonstreren. Zo kan het proces voor het eerst op industriële schaal draaien en krijgen alle betrokken spelers toegang tot een platform om de innovatieve technologieën van de toekomst te ontwikkelen en te perfectioneren.

Wat de invoer van elektriciteit betreft, is het Belgische elektriciteitsnet al verbonden met al onze buurlanden. Het offshore windenergiepotentieel in de Noordzee biedt nieuwe mogelijkheden om meer hernieuwbare elektriciteit vanuit bijvoorbeeld Denemarken of Noorwegen naar België te brengen. De huidige elektrische verbindingstechnologieën vormen echter, wanneer ze over lange of zeer lange afstanden worden ontwikkeld, uitdagingen op het gebied van ontwikkelingskosten, energie- en spanningsverliezen, stabiliteit en stroomkwaliteit. Er worden nieuwe technologieën ontwikkeld om enkele van deze nadelen te overwinnen, waaronder het gebruik van supergeleiders. Specifieke steun voor de ontwikkeling van deze technologieën lijkt noodzakelijk om ze in staat te stellen bij te dragen aan de energietransitie.

Budget Het volledige bedrag dat voorzien wordt voor dit project miljoen € 14

Verantwoordelijke overheid Federale overheid

Klimaat Dit cijfer toont in hoeverre het project bijdraagt tot een groene transitie 100%

Digitalisering Dit cijfer toont in hoeverre het project bijdraagt tot een digitale transitie 0%

SDGs Dit project levert een bijdrage aan minstens één van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties
Betaalbare en duurzame energie
Betaalbare en duurzame energie
Industrie, innovatie en infrastructuur
Industrie, innovatie en infrastructuur
Klimaatactie
Klimaatactie
  EU Funded

april 2024

Selectie van de projecten

Uit te voeren

Toekenning van contracten aan de demonstratieprojecten of onderzoek & ontwikkeling projecten die zijn geselecteerd in het kader van de projectoproepen voor de optimalisering van de invoerinfrastructuur voor waterstof of elektriciteit.

Vandaag

april 2026

Realisatie van de projecten

Uit te voeren

Afronding van projecten die zijn toegekend in het kader van de projectoproepen voor de optimalisering van de invoerinfrastructuur voor waterstof of elektriciteit, waarbij ten minste 12 000 000 EUR is besteed.

Meer projecten rond duurzaamheid