De tweede zone voor offshore windenergie moet tegen 2030 3,15 tot 3,5 GW aan windenergie realiseren, boven op het huidig vermogen (2,3 GW). Extra offshore windenergie opwekken in België ligt niet voor de hand omwille van de beperkte zee-oppervlakte. Een offshore energiehub die de Belgische windparken verbindt - en later ook de verbinding legt met andere Noordzeelanden - lijkt de beste oplossing. Zo’n energiehub is de eerste in zijn soort en versterkt de Belgische energiemix.
Daarbij zijn drie doelstellingen cruciaal:
- De bijkomende 3,15 GW aan offshore windenergie op het elektriciteitsnet moet tegen een lagere kostprijs voor de consument kunnen worden gerealiseerd. Het Belgische energie-eiland (5 hectare) vraagt een investering van ongeveer 450 miljoen euro. Het eiland compenseert dit door bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van hernieuwbare energie
- Een Belgisch energie-eiland betekent ontwikkeling van kennis, ruimte voor industriële kansen en potentieel voor werkgelegenheid die de Belgische economie zal ondersteunen. Het heeft een aanzienlijk exportpotentieel en levert België economische first mover-voordelen op.
- Meer hernieuwbare energie integreren en invoeren in en rond de Noordzeedoor andere landen of regio’s met België te verbinden,
Het herstelplan voorziet 1 miljoen euro voor investeringen in projecten die de biodiversiteit ondersteunen. Daarbovenop zijn milieu- en impactstudies op het eiland en bijhorende maatregelen nodig. Milieu-ngo’s bieden hulp om deze projecten verder te ontwikkelen. Milieustudies, haalbaarheidsstudies en studies voor het ontwerp en de ontwikkeling lopen van 2021 tot 2022. De bouw van het project eindigt in 2026.