Helaas gaat digitalisering samen met een toename van illegale activiteiten. Weinig bedrijven zijn zich voldoende bewust van cyberbeveiliging. Het is belangrijk dat kmo’s op een veilige manier digitaliseren en hun concurrentiekracht versterken. Dit project vergroot de cyberweerbaarheid van ondernemingen (inclusief kmo’s) en overheidsinstanties.
De nieuwe nationale strategie moet van België op gebied van cyberveiligheid één van de minst kwetsbare landen in Europa maken tegen 2025. Dit met actieplannen die alle actoren beschermen: van de bevolking tot particuliere organisaties.
1. Toenemende maar weinig beveiligde digitalisering
In België zijn er meer dan een miljoen ondernemingen, waarvan 99% kmo’s. Kmo’s beschikken niet altijd over de deskundigheid om cyberdreigingen te bestrijden. Vaak ontwikkelden ze nog geen cyberstrategie of -reflex. De volgende maatregelen helpen ondernemingen op weg om een veilige digitalisering aan te gaan:
- Zelfstandigen en kmo’s weerbaar maken tegen cybercriminaliteit
Het doel is de cyberweerbaarheid van zelfstandigen en kmo’s met minder dan 50 werknemers te vergroten. Met een cyber-scan worden sensibiliserings- en ondersteuningsacties opgezet via campagnes en gepersonaliseerde ondersteuning.
- BeGuard, Validated Web Sites en Cyber fundamental
‘BeGuard’ geeft gerichte waarschuwingen (‘spear warning’) aan organisaties wanneer het Centrum voor Cybersecurity opmerkt dat hun systemen geïnfecteerd zijn. Hierdoor registreren en inventariseren Belgische organisaties de belangrijkste kwetsbaarheden.
Het onderdeel ‘Validated website’ registreert websites van Belgische bedrijven en organisaties. Daarnaast verspreidt het zogenaamde ‘Extended Validation’-certificaten, die bezoekers duidelijk en snel zeggen of websites voldoende betrouwbaar zijn.
Het project rond ‘Cyber fundamentals’ moet kmo’s bewust maken van de voordelen en ondersteuning van cyberbeveiliging via tools. Dit helpt hun weerbaarheid te vergroten en versterkt het vertrouwen in digitale technologie.
Phishing - als middel om een cyberaanval te plegen - is een heuse plaag voor bedrijven, en neemt overal in Europa toe. Zo vormt het een van de grootste bedreigingen voor de digitale economie. ‘StopPhishing’ spoort phishingberichten (via e-mail, telefoonoproep of sms) op en blokkeert ze, nog voor ze bij potentiële slachtoffers terechtkomen.