Op Belgisch niveau heeft de gezondheidscrisis aangetoond hoe belangrijk het is onze samenlevingen op tal van gebieden veerkrachtiger te maken, met name in de voedingssector. Alle actoren in de voedselketen zijn sterk gemobiliseerd en hebben aangetoond dat zij in staat zijn zich aan te passen om de voedselvoorziening veilig te stellen.
Maar de crisis heeft ook afhankelijkheden en uitdagingen op voedselgebied aan het licht gebracht zoals een groeiende aandacht voor lokaal en duurzaam voedsel, voor klimaatverandering en bescherming van de biodiversiteit en voor het belang van betere arbeidsomstandigheden in de voedselketen. Antwoord op deze uitdagingen is de ontwikkeling van een agrovoedingssysteem dat gebaseerd is op twee beginselen, die elkaar vaak aanvullen namelijk een korte voedselketen en de herlokalisatie van voedsel.
Het project voor de herlokalisatie van voedsel speelt in op de noodzaak om te investeren in de groene transitie voor de voedingssector. Het is onderverdeeld in twee deelprojecten:
1. Structurering van opkomende sectoren
Vier voedingstakken (fruit, groenten, granen en plantaardige eiwitten) zijn op basis van de strategische ontwikkelingsplannen voor de Waalse landbouwsectoren aangemerkt als zeer kwetsbaar of lopen het risico dit te worden. Kleinschalige infrastructuren (projecten van 400 tot 800m2) zullen worden gesubsidieerd ter ondersteuning van de productie, de opslag, het vervoer en de kleinschalige verwerking van producten uit deze vier voedselketens. Het zal ook vier projecten omvatten, één voor elke voedselketen, ter ondersteuning van de ontwikkeling en productie van zaden en technieken die zijn aangepast aan de klimaatverandering en aan de teelt zonder fytosanitaire inputs.
2. Aanleg van infrastructuur voor de herlokalisatie en ontwikkeling van korte ketens voor alle agrovoedingssectoren
In het Waals Gewest zijn er infrastructuren die uitsluitend op uitvoer zijn gericht (bijvoorbeeld de aardappelsector voor de productie van frieten bestemd voor uitvoer). Er bestaat in Wallonië weinig of geen vergelijkbare infrastructuur voor de afzet van Waalse producten om op een adequate en gestructureerde manier in te spelen op de vraag van consumenten, catering en horeca naar duurzame, lokale en seizoensgebonden voeding. Het doel is deze leegte op te vullen met investeringen voor logistieke hubs en sleutelinfrastructuur. Concreet wordt gedacht aan de bouw van drie logistieke centra voor groothandelsactiviteiten, voedselverwerking van primaire producten en incubatie van coöperaties. Het zal worden aangevuld met de bouw van kritieke infrastructuren (ten minste vijf infrastructuren waaronder een opslaghal, een molen, twee conservenfabrieken en een mobiele infrastructuur in verband met dierenwelzijn) die zullen bijdragen tot de ontplooiing van de duurzame agro-voedingsketen in het hele Waalse Gewest.
De begunstigden van het project zijn Waalse producenten, coöperaties en kmo’s.