Artificiële intelligentie (AI) is een krachtige technologie die ons dagelijks leven kan veranderen. De ambitie van FARI (Instituut voor AI voor het algemeen welzijn) is om deze technologie in te zetten in de digitale transitie. Daarnaast moet AI maatschappelijke uitdagingen aangaan op het gebied van gezondheid en welzijn, milieu, mobiliteit of energie.
FARI heeft als doel om een blijvende maatschappelijke impact te creëren. Daarnaast moet het het digitale leven van burgers veranderen door digitale oplossingen beschikbaar te maken. Verder biedt het AI-producten en -diensten aan. Bovendien zal dit project een cluster aan economische activiteiten creëren. Het moedigt bestaande spelers aan om duurzaam en digitaal te worden en ontwikkelt nieuwe technologische bedrijven in Brussel. FARI richt mee het investeringsgedeelte op in het economisch beleid voor duurzaam onderzoek en innovatie.
Het FARI-project baseert zich op drie pijlers, die een brug moeten maken tussen de academische wereld, het bedrijfsleven, de politiek en de burgers:
- Het AI-onderzoeks- en innovatiecentrum richt zich op samenwerkingsverbanden tussen onderzoekers, satelliet-academische entiteiten en partnerinstellingen. Daarnaast richt het zich op de creatie van projecten met burgerorganisaties, lokale en publieke vertegenwoordigers. Ten slotte zijn ook private actoren (go’s, kmo’s en start-ups) bereid om bij te dragen aan het algemeen welzijn.
- De AI & Society Data Tank richt zich tot beleidsmakers, onderzoekers in AI-governance, wetgevers, NGO’s, ondernemers en het maatschappelijk middenveld (via civiele projecten).
- Het AI-test- en -experimenteercentrum stelt onderzoekers in staat om rechtstreeks te interageren met bedrijven, gebruikers en burgers.
De belangrijkste fasen van het project lopen tussen 2020 en 2024.