Om energierenovatie van openbare en particuliere gebouwen in Wallonië tegen 2030 in een stroomversnelling te brengen, wordt er een drieledige aanpak voorzien: het verbeteren van het aanbod, het verhogen van de vraag en het wegnemen van hinderpalen.
Eén van de hinderpalen bij de renovatie van openbare gebouwen is de complexiteit van de overheidsprocedures. Ook dat een energierenovatie pas echt doeltreffend is, wanneer ze grondig wordt voorbereid en uitgevoerd, kan een obstakel vormen. Verder heeft een deel van de werken bij een ingrijpende renovatie een (extreem) lange terugverdientijd. Dit heeft als risico dat de besluitvormende instanties enkel naar het 'laaghangend fruit' van de renovaties kijken.
Het doel van het project is om een grondige renovatie van deze openbare gebouwen op te zetten. Dit door de combinatie van middelen uit het relanceplan, uit bestaande middelen en aanvullende financiering verstrekt door de aanvragers zelf. De co-financiering door aanvragers zal zo snel worden terugverdiend met de energiebesparingen dankzij de werken.
Dit 'all inclusive' project wil een vernieuwend systeem opbouwen om de renovatie van openbare gebouwen te vergemakkelijken. Maatregelen moeten leiden tot een grondige renovatie van 750 tot 1000 gebouwen.
Het project loopt sinds april 2021 en dat tot eind 2026.