Het project maakt deel uit van de gewestelijke mobiliteitsstrategie (Stratégie Régionale de Mobilité) van het Waals Gewest. Die strategie heeft als doel het modale aandeel van de personenwagen tegen 2030 met één derde te verminderen. Tegelijk zal het modale aandeel van het openbaar vervoer tegen 2030 stijgen van 13 tot 25%. De ontwikkeling van alternatieven zoals de versterking van het aanbod openbaar vervoer komt hieraan tegemoet. Dit project heeft een belangrijke plaats in het stedelijk mobiliteitsplan (Plan Urbain de Mobilité) van de stad Luik.
Het project voor de verlenging van de tramlijn in Luik komt tegemoet aan vier grote uitdagingen:
- De sociale verbondenheid en de levenskwaliteit in de stad verbeteren door de creatie van een structurerende vervoerlijn die van noord naar zuid door de agglomeratie loopt en drie steden (Herstal, Luik en Seraing) met elkaar verbindt. De tramlijn is een kwalitatief hoogwaardig vervoermiddel met een zeer hoog dienstverleningsniveau dat burgers in staat stelt zich vlot binnen de agglomeratie te verplaatsen. Mobiliteit bevorderen draagt bij tot sociale verbondenheid.
- Intermodaliteit versterken door fietscorridors en het spoornet aan te sluiten op de tramlijn.
- Het beleid van aanleg van de openbare ruimte stimuleren. De aanleg van de tramlijn gaat gepaard met een renovatie van de openbare ruimte van gevel tot gevel. De verfraaiing van de ruimten en een betere bediening door het openbaar vervoer maken de plaatsen ook aantrekkelijker voor private investeerders, wat dan weer een positief effect zal hebben op de verstedelijking en economische ontwikkeling langs de tramlijn.
- Werkgelegenheid creëren: de som van directe banen voor chauffeurs en technici en indirecte banen creëert ongeveer 100 banen. Daarnaast zal werkgelegenheid ook op indirecte wijze gecreëerd worden.
De centrale doelstelling is de modal shift in de Luikse agglomeratie verhogen om zo de milieu-impact van het vervoer te verminderen met de verlenging van de tramlijn in Luik. De eerste tramlijn in de Luikse agglomeratie is momenteel in aanbouw. Om budgettaire redenen heeft Wallonië het tracé beperkt tot enkel de stad Luik (korte lijn). Uit de studie is echter gebleken dat het optimale tracé een groter gebied bestrijkt. Dit project omvat de uitvoering van technische studies en de indiening van vergunningen voor de volledige verlenging van de lijn (5,8 km) evenals de financiering van infrastructuur en renovatie van de openbare ruimte tot in Seraing (Jemeppe) en Herstal (Place Licourt).
Door zijn impact zal dit project de economie stimuleren en het herstel ondersteunen meer bepaald door een grotere en vlottere mobiliteit voor werkzoekenden in de betrokken zones mogelijk te maken.
Het project komt ten goede aan de hele bevolking van de Luikse agglomeratie. Voornamelijk aan inwoners van de steden Luik, Herstal en Seraing en voor verplaatsingen over korte afstand. Het project levert ook voordelen op voor al wie buiten de agglomeratie woont en zich tot binnen de agglomeratie wenst te verplaatsen met een milieuvriendelijk openbaarvervoersmiddel (werknemers, toeristen, bezoekers...).
De verhoging van de exploitatiekosten ter compensatie van de verlenging van de tramdienst zal worden opgenomen in het door het Waals Gewest toegekende herziene openbaredienstcontract van de Waalse vervoersmaatschappij. Het is de bedoeling om de werken te voltooien tegen het einde van het 1ste kwartaal van 2026; deze datum houdt rekening met eventuele vertragingen als gevolg van slechte weersomstandigheden.